Just precis!

Kaffe är bra
för din hälsa

Drick fem koppar kaffe om dagen och du kan skydda dig från sjukdomar. Kaffe står nämligen för över 60 procent av antioxidanterna som vi får i oss, enligt norska forskare.

    Fem koppar kaffe om dagen och du håller borta sjukdomar.
Foto: Jan Wriden / Scanpix Antioxidanter skyddar och hjälper kroppen från de negativa fria radikalerna som bildas under kroppens ämnesomsättning. Och det är alltså de där antioxidanterna som vi vill åt om man vill skydda sig från sjukdomar.

Enligt forskare vid institutionen näringsvetenskap vid universitetet i Oslo behöver du alltså inte bara äta grönsaker och frukt för att komma åt de så viktiga antioxidanterna. Enligt deras studier står kaffe för 60 procent av antioxidanterna hos norskar.

När forskarna gjorde mätningar trodde de inte själva på vad de såg, men efter flera upprepande test var resultatet tydligt.

Näringsforskarna i Oslo har också börjat samarbeta med amerikanska forskare. I USA har de bland annat studerat om kaffe kan vara en riskfaktor för dödlighet när det gällde vissa sjukdomar. Enligt studien ”Iowa Women´s Health Study” har kaffet snarare hindrat så att sjukdomar inte har utvecklas. Det skriver norsk press.

Enligt den amerikanska studien reducerar kaffe desutom stress. Stress är en av de grundläggande sjukdomsmekanismerna som finns som kan leda till allvarliga fysiska sjukdomar.

Den amerikanska studien var minst sagt gedigen. Man hade följt 27.000 äldre kvinnor i 15 år. Det visade sig att kvinnorna som drack en till tre koppar om dagen hade 20 till 25 procent lägre risk för hjärt-, kärl- och inflammatoriska sjukdomar. Till inflammatoriska sjukdomar räknas bland annat Diabetes, Parkinson, Alzheimers sjukdom och flera lever och lungsjukdomar. Alla dessa är reaktioner på stress.

Men det får inte bli mer än fem koppar om dagen. Då försvinner nämligen den positiva effekten.

Mängden antioxidanter varierar från olika kaffemärken. Bäst är det att dricka filterkaffe. Kokkaffe innehåller fettsyror som kan ge hjärt- och kärlsjukdomnar eftersom de ökar kolesterolet.

(Artikel från: Realtid.se)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0